MIDT - REGIONMIDTJYLLAND
KÖZÉP-DÁNIA RÉGIÓ - DBO
SKAGERRAK TOURS

A hétköznapok fárasztó rutinja és a munka okozta stressz legjobb ellenszere a horgászás. Dánia igazi horgászparadicsom azok számára, akik nem tudják pecabot nélkül elképzelni a nyaralást. Szerte az országban csendes vizű folyók, patakok, tavak és a tenger várja a horgászás kedvelőit.

Kelet-Jütland természeti adottságainak köszönhetően egészen különleges helyszínt biztosít a horgászsportot űzők számára. A több száz kilométer hosszan elnyúló part mentén a tenger gazdag élővilágával csábítja a jó kapás reményében idelátogató pecásokat. Tengeri pisztráng, tőkehal, csőrös csuka és lepényhal is akadhat a horogra, ha a Randers vagy a Mariager Fjord szakaszán horgásznak. A Djursland félszigeten és az Aarhusi öbölben is érdemes várakozni a nagy fogás reményében.
Ebeltoft, Grena és Hou városából, valamint Samso szigetéről szervezett túra keretében csónakok hajóznak ki a nyílt tengerre a vállalkozó kedvű horgászokkal.

Közép-Jütland festői tájainak szépségét gazdagítja a számos horgászásra is kiválóan alkalmas tó. Csuka, sügér, a mesterséges tavakban pisztráng a folyókban pedig folyami pisztráng, lazac fogható. A Gudenaa folyó alsóbb szakasza és a Kolindsundkanaler kitűnő hely lazac illetve tengeri pisztráng horgászására.

Nyugat-Jütland igazi horgászparadicsom - az Északi-tengerben, akár a mólóról vagy a partról, akár egy halászhajó fedélzetéről is horgászhatnak itt a pecázás szerelmesei. A Skjern folyó nemzetközileg elismert horgászhely, és a folyót körülvevő csodálatos táj is hozzájárul a tökéletes horgász-nyaraláshoz. A környéken több horgásztó is található. Minden évben megrendezik a Hering Fesztivált és egyéb horgászversenyeket.

Horgászengedély kell, ha valaki természetes vizekben kíván horgászni. Az engedély egy évig érvényes, ára 125 dán korona, amit bármelyik postahivatalban megvehet. Turisták számára kiváltható egy napra (30 korona), illetve egy hétre (90 korona) szóló engedély, ami a postahivatalokon kívül utazási irodákban és egyes horgászboltokban is beszerezhető. 18 év alatt és 65 év fölött nincs szükség horgászengedélyre.

Általában a természetes tavakra és patakokra vonatkozó halászati jog magánkézben van, de sokszor átadják horgásztársaságoknak. A kötelező engedélyen felül itt a napi jegy 40-150 dán korona, a heti jegy pedig 100-350 dán korona is lehet. Legtöbb helyen csónak is bérelhető. A jegyeket az utazási irodákban lehet megvásárolni, ahol hasznos tanácsokat is kaphat, hol érdemes horgászni a környéken.

Ahogy a biciklistáknak kerékpáros-barát szállásokat, úgy a horgászsport szerelmeseinek "minőségbiztosított" horgászhelyeket ajánlanak a dánok. A kék hal jelzéssel ellátott területeken mindenki biztos lehet abban, hogy jó helyen dobta be a csalit. A "Fishing Denmark" által megfelelőnek tartott területeknek ugyanis szigorú minőségi kritériumoknak kell megfelelni.

AKADÁLYMENTES NYUGAT-JÜTLAND

A nyugat-jütlandiak célul tűzték ki, hogy a térséget akadálymentesítik, így téve elérhetővé mindenki számára a félsziget ezen részének páratlan természeti kincseit és kulturális büszkeségeit.
DÁN HORGÁSZPARADICSOM

Kelet-Jütland többszáz kilométer hosszan elnyúló, gyönyörű és termékeny tengerparti vizei ízletes pisztrángokkal, tőkehalakkal és csőrös csukákkal várják a pecásokat.
KERÉKPÁROS KALANDOK

Közép-Jütlandot behálózzák a biztonságos kerékpárutak. A nagyobb településeken szinte kivétel nélkül bérelhető bicikli, és a nyaralók zömében is igénybe vehetők a kerékpárok.
GOLF

Fedezze fel a dániai golfparadicsomot! Közép-Jütlandon az év nagy részében nyitva találja a golfpályákat, melyek akár az egész családnak megfelelő kikapcsolódási lehetőséget biztosít.

PIKNIK

A fehér homokos tengerpar-ton, vízimalom tövében, erdő mélyén vagy egy kisvasút vonala mentén, netán titok-zatos viking-korabeli romok közt terítené le a pokrócot, hogy egy jót piknikezzen?

:: A ROSKILDE FESZTIVÁL TÁMOGATJA A HAJLÉKTALANOKAT
A Roskilde Fesztivál is részt vesz a hajléktalanság elleni harcban. Idén nyáron a Homeless World Cup – utcai foci világbajnokság hajléktalanoknak és szociálisan hátrányos helyzetű embereknek – Koppenhágában kerül megrendezésre, melyhez a Roskilde Fesztivál nyújt anyagi támogatást.

:: ÚJ REPÜLŐJÁRATOK A BILLUNDI REPÜLŐTÉRRŐL
A magyar közönség számára is jó hír, hogy a dániai Legolandhoz legközelebb lévő repülőtérre Budapestről két „fapados” járattal el lehet jutni, ami jelentősen csökkentheti az utazási költségeket.

:: MAGAS HAJÓK VERSENYE DÁNIÁBAN
Dánia második legnagyobb városa, Aarhus tárt karokkal várja 2007. július 5. és 8. között mindazokat, akik kíváncsiak a Magas Hajók Versenyére. A rendezvénynek Észak-Európa egyik legszebb és legforgalmasabb kikötője, az aarhusi kikötő biztosít helyszínt.

:: SPORTOS UTAK DÁNIA SZÍVÉBE
Legyen aktív résztvevője a viborgi sporteseményeknek! A Danturizmus.hu segít megszervezni útját, amennyiben részt kíván venni az alább említett sportesemények valamelyikén.

 

   
:: Dánturizmus Iroda - Skandináv Ház :: H-1072 Budapest, Klauzál tér 4. :: Telefon: (+36)1-225 0328                                             :: kontakt