MIDT - REGIONMIDTJYLLAND
KÖZÉP-DÁNIA RÉGIÓ - DBO
SKAGERRAK TOURS

:: ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Hivatalos név: Dán Királyság
Anyanyelven: Kongeriget Danmark
Államformája: Alkotmányos monarchia

Államfő: II. Margit királynő
Miniszterelnök: Anders Fogh Rasmussen

Főváros: Koppenhága
Fontosabb települések: Aarhus, Odense, Aalborg
Terület: 43. 100 km2 (területéhez a Jütland-félszigeten kívül mintegy 474 kisebb-nagyobb sziget tartozik)
Népesség: 5. 4 millió fő
Népsűrűség: 125 fő / km2
Népességnövekedés: 0, 34%
Pontos statisztikai adatok: Dán Statisztikai Hivatal honlapja

Idő: Greenwichi idő +1 óra télen és Greenwichi idő +2 óra nyáron.
Legfőbb folyó: Gudenaa
Legmagasabb pont: Yding Skovhoj, 173 m
Nyelv: dán
Fizetőeszköz: Dán korona (DKK)
Vallás: lutheránus (97%), zsidó, mohamedán
Autójelzés: DK
Ország előhívó: +45

Közigazgatás: Dániában a 2007. január 1-jétől életbe lépő közigazgatási reform után 5 régió és 98 helyi önkormányzat működik.

:: IDŐJÁRÁS
Kényes téma. Dániában - mint az utóbbi időben egész Európában - igen szeszélyes az időjárás. Régebben Dánia híres volt az esős, hűvös nyarakról és a szeles telekről, ám mostanában úgy tűnik, a globális felmelegedés ezt a skandináv országot is elérte. A nyarak melegek, a telek pedig enyhébbek, mint korábban. Mindemellett a magyar viszonyokhoz képest csapadékosabb országról van szó, főleg az őszi-téli időszakban.
Jelenlegi időjárás

:: ÉTKEZÉS
A nyaralókban teljesen felszerelt konyhát találunk, ahol bármilyen ételt elkészíthetünk. Ha kirándulunk és nem csomagoltunk uzsonnát, az utcai bódékban kapható híres dán hot dog kiváló étek lehet. Különösen finom a "ristet hot-dog med det hele", ez egy kis kifli egy hosszú, ropogós sült virslivel, amin ketchup, mustár, remoulade mártás, friss és sült hagyma, valamint uborka saláta van. Ha erre a különleges hot dogra esik a választásunk, kb. 20 dán koronából meg is van az ebéd.
Dániában igen sok török, arab és kínai étkezde található, ahol olcsón lehet ízletes gyrost és egyéb gyorsétkeket venni.
Dániában sok kis pékség van, ahol fantasztikus péksüteményeket és süteményeket lehet kapni, ott is be lehet vásárolni az ebédrevalót. A dán tejtermékek méltán híresek: a sajtokat, joghurtokat érdemes megkóstolni.
Ha étteremben szeretnének ebédelni vagy vacsorázni, alaposan nézzük meg a kifüggesztett árlistát, mert az árak igen különbözőek lehetnek. Sokszor a kávézókban is van meleg étel és általában olcsóbb, mint az éttermekben. Számos étteremnek különböznek a déli és esti árai - délben olcsóbbak. Vannak éttermek, amelyek egy bizonyos napi menüt szabott áron adnak, és olyanok is, ahol egy bizonyos árért annyit ehet az ember, amennyit akar. Egy 2 fogásos vacsora étteremben 100-130 koronáért dán viszonylatban olcsónak számít.
A klasszikus dán konyha már csak néhány étteremben található meg, inkább a nemzetközi konyha az általános.
Ha valaki magyar kávéra vágyik, ne felejtsen el eszpresszó kávét rendelni, mert a "sima" kávé a dánoknál hosszú kávé.

Tájékoztató jellegű árak
1 liter tej: 5 DKK
1 liter narancs juice: 8 DKK
1 liter gyümölcsjoghurt: 10 DKK
1 kg kenyér: 8-16 DKK
1 kg tömbsajt: 50 DKK
1 kg darált marhahús: 50 DKK
1 kg csirkemell-filé: 50 DKK
1,5 liter ásványvíz: 10 DKK
1 cs. (kb. 15 dkg) felvágott: 13-18 DKK
1 db. kígyóuborka: 5 DKK
1 kg burgonya: 5-8 DKK
1 db tojás: 1,5 DKK
1 kg cukor: 10 DKK
2 kg liszt: 15 DKK
1 doboz margarin: 8-10 DKK
1 üveg sör: 3-15 DKK

Borravaló
Dániában szerencsére nem szokás borravalót adni, ezért ezen nem kell spekulálnunk.

:: KÖZBIZTONSÁG
A dánok békés emberek, jó a közbiztonság, de a nagyobb városokban nem árt az óvatosság, zsebtolvajok mindenhol vannak és az éjszakában is vigyázzunk magunkra.

:: INTERNET
Dániában jóval kevesebb az internetkávézó, mint nálunk. Ennek oka az, hogy szinte minden család rendelkezik már otthon internet kapcsolattal. Próbálkozhatunk közkönyvtárakban, ott biztosan van internet, vagy kérdezzünk rá a helyi idegenforgalmi irodában.

:: KÖZLEKEDÉS

:: VASÚT
A vasút hossza Dániában mintegy 2500 km. A hálózat 270 pályaudvart köt össze. Koppenhága környékén elővárosi vonatok közlekednek. A dán vasúti társaság, a DSB, állami tulajdonban van.

Nemzetközi vasútjáratok
Vasúton Németország felől lehet eljutni Dániába a Holstein-Rendsburg-Schleswig-Flensburg-Harrislee vonalon.

:: VÍZI UTAK
A nagyobb szigeteket hidak kötik össze egymással, sőt Svédország felől is megközelíthető Dánia az Öresund hídon keresztül (Koppenhága és Malmö között). A kisebb szigetek között rendszeres a kompközlekedés, a hajók többnyire személygépkocsikat is szállítanak. (Nagy-Britannia, Németország, Svédország és Norvégia felől érkeznek menetrendszerinti hajójáratok.)

Fontosabb kikötők
Koppenhága
Aalborg
Aarhus
Frederikshavn
Esbjerg

:: BUSZ
Dániában a buszhálózat igen fejlett: az ország minden szegletébe könnyen eljuthatunk távolsági autóbusszal (sokszor egyszerűbben, mint vonattal). A buszjegyek olcsóbbak is, mint a vonatjegyek.

:: AUTÓ
Dánia a világ egyik legjobb minőségű és szervezésű úthálózatával rendelkezik. A közutak hossza 71 ezer km, ebből kb. 700 km az autópálya. A Jütland-félszigetről egy 18 kilométer hosszú hídon, a Storebaeltsbroen-on lehet átjutni Sjaelland szigetre.

Dániába az A7 (E45) autópályán juthatunk el Németországból (Hamburg vagy Kiel felől Schleswigen és Flensburgon keresztül), illetve az E20 autópályán Svédországból (Malmöből).

Amennyiben autóval vágunk neki dániai utunknak, a közlekedési szabályokat mindig tartsuk be. A dánok ugyanis szigorúan büntetik a kihágásokat. A sebességkorlátot (lakott területen 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 130 km/h) elég egy kilométerrel átlépni, máris 500 dán korona pénzbüntetésre számíthatunk. Rossz hír a stopposoknak: Dániában a stoppolás nem megengedett a közutakon. (A taxik meglehetősen borsos áron szállítják az utasokat. Az árak a napszaktól függően változnak, a csomagokért külön fizetni kell.)

Benzinárak
(2006 november, az OK Benzin árai alapján)
- Ólommentes 92-es benzin: 9,22 DKK
- Ólommentes95-ös benzin: 9,28 DKK
- Ólmozott 95-ös benzin 9,45
- Gázolaj: 8,38 DKK
Aktuális benzinárak Dániában, kutanként

Autóbérlés
Az országban az összes nemzetközi autókölcsönző cég irodája megtalálható, de vannak helyi autókölcsönző vállalkozások is. Az autók napi bérleti díja 300-750 DKK, ehhez jön még a kilométerpénz és a biztosítás.

:: REPÜLŐ

Nemzetközi repülőterek
Koppenhága, Aalborg, Aarhus (vannak magán repülőterek is, amelyek fogadnak magángépeket és chartergépeket.)

- Koppenhágai repülőtér (Kastrup)
- Aarhusi repülőtér (Tirstrup)
- Aalborgi repülőtér

HASZNOS CÍMEK

:: DÁNIAI MAGYAR NAGYKÖVETSÉG
Cím: Strandvejen 170, 2920 Charlottenlund
Telefon: +45 39/631688, +45 39/631929
Fax: +45 39/630052
Nagykövet: Róna Ottó
E-mail: huembcph@teliamail.dk
Honlap: www.hungarianembassy.dk

:: JÜTLANDI FŐKONZULÁTUS (AARHUS)
Cím: Gronnegade 56, 8000 Aarhus C
Telefon: +45 86/184933
Fax: +45 86/198111
Tiszteletbeli konzul: Heine Sveistrup Jensen
E-mail: consul@huconsulate.com

:: A DÁN KIRÁLYSÁG BUDAPESTI NAGYKÖVETSÉGE
Cím: 1122 Budapest, Határőr út 37.
Telefon: +36 1/487-9000
Fax: +36 1/487-9045
Nagykövet: Hans Mikael Kofoed-Hansen
E-mail: budamb@um.dk
Honlap: www.danishembassy.hu

Minden idegenforgalmi iroda gazdag prospektus-készlettel rendelkezik, minden nevezetességről találhatunk információt, és a kérdéseinkre is nagyon készségesen válaszolnak.

TENGERPART

Aki egyszer Odder környékén járt, újra és újra visszatér a Dánia központjában lévő üdülőparadicsomba. A hosszan elnyúló, hófehér homokos tengerpart mágnes-ként vonzza a turistákat.
KERÉKPÁROS KALANDOK

Közép-Jütlandot behálózzák a biztonságos kerékpárutak. A nagyobb településeken szinte kivétel nélkül bérelhető bicikli, és a nyaralók zömében is igénybe vehetők a kerékpárok.
ÖKOKERT

Skandinávia legnagyobb ökokertje, az Økologiske Have a gyerekek számára is megismételhetetlen élményt jelent. Állatsimogató, játszó-tér és programok várják őket.
PIKNIK

A fehér homokos tengerpar-ton, vízimalom tövében, erdő mélyén vagy egy kisvasút vonala mentén, netán titok-zatos viking-korabeli romok közt terítené le a pokrócot, hogy egy jót piknikezzen?

:: A ROSKILDE FESZTIVÁL TÁMOGATJA A HAJLÉKTALANOKAT
A Roskilde Fesztivál is részt vesz a hajléktalanság elleni harcban. Idén nyáron a Homeless World Cup – utcai foci világbajnokság hajléktalanoknak és szociálisan hátrányos helyzetű embereknek – Koppenhágában kerül megrendezésre, melyhez a Roskilde Fesztivál nyújt anyagi támogatást.

:: ÚJ REPÜLŐJÁRATOK A BILLUNDI REPÜLŐTÉRRŐL
A magyar közönség számára is jó hír, hogy a dániai Legolandhoz legközelebb lévő repülőtérre Budapestről két „fapados” járattal el lehet jutni, ami jelentősen csökkentheti az utazási költségeket.

:: MAGAS HAJÓK VERSENYE DÁNIÁBAN
Dánia második legnagyobb városa, Aarhus tárt karokkal várja 2007. július 5. és 8. között mindazokat, akik kíváncsiak a Magas Hajók Versenyére. A rendezvénynek Észak-Európa egyik legszebb és legforgalmasabb kikötője, az aarhusi kikötő biztosít helyszínt.

:: SPORTOS UTAK DÁNIA SZÍVÉBE
Legyen aktív résztvevője a viborgi sporteseményeknek! A Danturizmus.hu segít megszervezni útját, amennyiben részt kíván venni az alább említett sportesemények valamelyikén.

 

   
:: Dánturizmus Iroda - Skandináv Ház :: H-1072 Budapest, Klauzál tér 4. :: Telefon: (+36)1-225 0328                                             :: kontakt